erfgoedobject

Politiecommissariaat van de 5de Wijk

bouwkundig element
ID: 7009   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7009

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig politiebureel van de vijfde wijk opgericht in 1875 en verbouwd in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1916 (zie datering gevelsteen) onder leiding van A. Van Mechelen.

Opgevat als een soort van symmetrisch uitgewerkte tweegezinswoning van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met monumentale dakkapellen. Benedenbouw met geblokt parement van natuursteen; de gekoppelde rechthoekige vensters geflankeerd door rondboogdeur- en poort in geblokte omlijsting met bovenlicht (rechts) en gebogen frontons met festoenen en schelpmotief. Cartouche met opschrift "POLITIEBUREEL" in bas-reliëf. Bovenbouw van bak- en natuursteen met kruiskozijnen. Dakkapellen in neorenaissance-omlijsting: geblokt entablement met driezijdig fronton, voluten en siervaas naast attiek met balusters.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gebouwen, Politie, Antwerpen, Klappeistraat, 1914, dossier 1.
  • Een eeuw openbare werken te Antwerpen, deel 1, p. 187.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Politiecommissariaat van de 5de Wijk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7009 (Geraadpleegd op 21-11-2019)