Ommuurd kerkhof met herdenkingskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommuurd kerkhof met herdenkingskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Beschrijving

De ommuring dateert uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Lage geelbakstenen muur onder ezelsrug, onderbroken door de toegang tot het kerkhof ten oosten, een grafkapel ten noorden en een herdenkingskapel voor de burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Toegang tot het kerkhof als portaal onder pannen zadeldak. Tuitgevels met uitgewerkte aandaken en vlechtingen. Toegangspoort als tudorboognis met druiplijst.

Ten noorden, grafkapel van de familie Vandergucht, onder meer Henri (1836-1916), zaakwaarnemer en ontvanger van de stad. Tuitgevels met uitgewerkte aandaken en vlechtingen. Tudorboogpoortje met druiplijst.

Ten westen, herdenkingskapel voor de burgerslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog confer bord met inscriptie. Rechthoekig gebouwtje onder pannen zadeldak. Uitgewerkte halsgevels met oculus aan de voorzijde. Tudorboognis met druiplijst, geaccentueerd door pilasters.

Voorts arduinen grafmonumenten, waarvan een aantal van voor de Eerste Wereldoorlog, als arduinen sokkels met kruisbekroning.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Op het kerkhof bevindt zich een heldenhuldezerk voor korporaal Jules Van Reybrouck en een privé-graf voor burger Leopold Notredame, beiden omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.