Slopgatsluis en Slopgathevel

Beschrijving

Zogenaamde Slopgatsluis en Slopgathevel, confer "Eclusette/Siphon Slopgat" (kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883). Geheel van schutsluis met bovenliggende segmentboogvormige bakstenen brug en hevel gelegen ter hoogte van de samenvloeiing van de Lovaart en de Slopgatvaart.

Bij belangrijke infrastructuurwerken aan de Lovaart in 1869/1870 - met als doel haar afvoercapaciteiten te verhogen in functie van een snellere afwatering van de Boven-IJzer en een betere bevaarbaarheid - dienen ook de volledige omringende waterwegen en waterhuishouding te worden aangepast. Vooral de bedijking van de Lovaart vereist ingrijpende aanpassingen: om de scheepvaart op de Slopgatvaart (voornamelijk bietentransport) nog mogelijk te maken wordt een schutsluis aangelegd en een hevel zorgt ervoor dat het overtollige water ten westen van de Lovaart via de Kollaertshillebeek nu onder de Lovaart langs de Slopgatvaart wordt afgevoerd.

Schutsluis. Gladde sluis van 1869/1870 met geelbakstenen kom van 3 op 22 meter met arduinen dekstenen, hoekblokken, boventanden en aan beide uiteinden arduinen schotbalksponningen. Oorspronkelijk afgesloten met twee houten puntdeuren, waarbij enkel de buitendeuren (oostzijde) volledig bewaard bleven: houten puntdeuren met door middel van tand en heugel bediende doorlaatkleppen (één per vleugel, type glijschuiven). De bediening van de deuren gebeurde door middel van horizontale heugelstangen bediend door houten kaapstanders (eveneens enkel ter hoogte van de buitendeuren bewaard).

Slopgathevel. Hevel van 1869/1870 bestaande uit twee cilindervormige buizen met houten wanden opgebouwd uit balken en ijzeren hoepels. Ten oosten geelbakstenen muurwerk met arduinen afgeronde hoekblokken en dekstenen. Recent verhoogd.

De "Slopgatbrugge" confer kaart Ph. Vandermaelen (1850) is een recente brug over het sluizencomplex ter vervanging van een ouder exemplaar waarbij enkel de oorspronkelijke schamppalen werden gerecupereerd.

• TERMOTE J. & HIMPE K., Cultuurhistorische inventarisatie watergebonden bouwkundig erfgoed, Advies inzake conservering, restauratie en eventuele reconstructie in het kader van het landinrichtingsproject 'DE WESTHOEK', 2001, p. 61 en p. 113-114.

Auteurs: Vanneste, Pol