Winkel ()

Deze woning met rijk stucwerkdecor met bijenkorf in het fries werd in 1891 ontworpen door architect Albert Delrue voor bakker Philips-Thysmans, wonende in de Kleinebeerstraat 37. Delrue, die op dat moment in de Kleinebeerstraat woonde, heeft een oeuvre van neoclassicistische en eclectische burgerhuizen op het Zuid, de stationsbuurt en op Zurenborg, verspreid over de twee laatste decennia van de 19de eeuw.

De winkel met bakkerij bevindt zich in een neoclassicistisch pand van twee bouwlagen en drie traveeƫn onder mansardedak. Het centrale dakvenster was oorspronkelijk bekroond met fronton en topstuk. De structuur van de gevel bleef bewaard: op de begane grond rechts de deur en links een brede winkelpui, op de verdieping drie regelmatig geplaatste rechthoekige vensteropeningen. De winkel is vernieuwd. De bovengevel is gaaf bewaard, met als belangrijkste kenmerk de rijke stucdecoratie, met de bijenkorf in het fries en bloemen in een muurveld boven de vensters. Onder de doorlopende onderdorpels, een borstwering ingevuld met ijzerwerk met rozetten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 469.

Auteurs:  Hooft, Elise