erfgoedobject

Westpoort

bouwkundig element
ID
70128
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70128

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Westpoort
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Westpoort
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Lo
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Westpoort
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enige restant van de vroegere stadversterkingen van het middeleeuwse Lo, die in 1581-1582 op last van de hertog van Anjou en de Prins van Oranje werden geslecht. Dit type stadspoort gaat terug op de tweede helft van de 14de eeuw en kan in verband worden gebracht met de versterkingsgolf onder de Bourgondische hertogen naar aanleiding van de dreigende Engelse inval in Kust-Vlaanderen na 1385. In tegenstelling tot de stadsversterkingen van Veurne, Ieper en Nieuwpoort, werden te Lo wellicht enkel de vier stadspoorten 'versteend'.

Bakstenen poortgebouw ietwat naar voor in de wal geplaatst, bestaande uit: doorgang onder korfboog met schuinaflopende kantelen en geflankeerd door twee gesloten achthoekige torens, voorzien van spleetvormige schietgaten en net onder de dakrand een achttal kleine rechthoekige raamopeningen; 'negatieve' sporen in de noordelijke toren aan de stadzijde wijzen wellicht op een winket. Sedert de restauratie van 1852 vervangen de met leien beklede torenspitsen een koepelvormige bekroning in baksteen. In 1990 voor de tweede maal gerestaureerd.

Aan de voet van de stadspoort: eeuwenoude taxus, zogenaamd Caesarsboom, genoemd naar de legende waarbij Julius Caesar tijdens zijn doortocht naar Brittannië zijn paard aan deze taxus zou hebben vastgebonden.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, nummer 429.
  • TERMOTE J. & VANACKER J., Het landschap rond Lo en het ontstaan van de stad, in Lo, Parel van de Westhoek 1089-1989, s.l. , 1990, p. 19.
  • VANDERGUCHT H., Loo illustre, son origine, notice historique..., Veurne, 1907, p. 20 en 70.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Westpoort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70128 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.