De woningen op nummers 6 tot 12 maken deel uit van een groepsbebouwing uit 1892-1894 in opdracht van graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck naar ontwerp van architect François Baeckelmans. Het project bestond uit een winkelhuis op de hoek van de Kleine- en de Grotebeerstraat, twee burgerhuizen in de Grotebeerstraat, een woning in de Steenbokstraat en acht in de Kleinebeerstraat waartoe deze behoren.
Graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck was een belangrijke aandeelhouder van de in 1886 opgerichte "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", een maatschappij die als doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Hij investeerde intensief in Zurenborg met de bouw van doorgaans bescheiden woningen bestemd voor verkoop en verhuur. Alle bouwstijlen waren aanwezig in zijn projecten. Hij koos doorgaans voor Arnou of Dieltiëns als architect, maar van dit project is François Baeckelmans de ontwerper.
De rij van acht huizen in de Kleinebeerstraat reikt van nummer 4 tot 16 en bevat huizen in twee totaal verschillende stijlen: voor de huizen op nummers 6 tot 12 werden neoclassicistische lijstgevels gekozen, nummers 4, 14 en 16 kregen een neogotische lijstgevel. Van de neoclassicistische zijn er maar twee goed bewaard en dat zijn de nummers 6 en 12.
De twee woningen die hun authentieke karakter bewaren, bestaan uit drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Behalve deze afmetingen, beantwoordt ook de aankleding van de gevel aan de eind-19de-eeuwse standaarden. Het zijn bepleisterde en geschilderde lijstgevels met hardstenen plint en houten kroonlijst op klossen. De begane grond is versierd met imitatievoegen, kordonlijsten, doorlopende onderdorpels en een fries onder de gootlijst, ritmeren de gevels. Alle muuropeningen zijn rechthoekig, die op de verdiepingen kregen een eenvoudige omlijsting. De centrale travee trekt de aandacht, met balkon met ijzeren leuning en entablement boven het deurvenster. In geen van deze woningen bleef het schrijnwerk bewaard.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2014: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/165542 (geraadpleegd op ).
Collectieve bouw.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7013 (geraadpleegd op ).