Herenhuis uit de 19de eeuw

Gemeente Lo-Reninge

• Inventarisatie Lo-Reninge (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 31-12-2003).

is beschermd als monument Herenhuis uit de 19de eeuw

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis uit de 19de eeuw

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Lo

Beschrijving

* Weststraat nr. 2. Herenhuis uit de 19de eeuw, tot voor enkele decennia deeluitmakend van het brouwerijcomplex Rouzée. De brouwerij zogenaamd "Sint-Jozef" bevond zich aan de Markt (cf. Markt z.nr., rechts van nr. 17). Opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994.

De site met brouwerswoning en brouwerij is reeds aangeduid op het primitief percelenplan (ca. 1835), en op dat moment eigendom van Pieter Dewitte, brouwer te Lo. Vanaf 1847 is het complex eigendom van de familie Rouzée die er tot voor enkele decennia eigenaar van blijft.

Beschrijving van het herenhuis.

Breed burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel op grijs beschilderde plint met imitatievoegen waarin kelderramen met diefijzers. Aflijning van de gevel door kroonlijst op klossen en de doorgetrokken onderdorpels en kordonlijsten. Neoclassicistische inslag cf. de bepleistering en de geriemde omlijsting van de muuropeningen met uitgewerkte sluitstenen in stucwerk. De onderdorpels van de vensters op de bovenverdieping rusten op consoles. Dubbele poort (afgeronde bovenhoeken) met koetsdoorrit. Eenvoudig houtwerk met T-indeling hermaakt naar oud model. Mooie vleugelpoort met panelen en bovenlichten. De luiken met latwerk zijn vervangen door vlakke luiken.

De interieuraankleding en -indeling is deels gewijzigd bij een recente renovatie. De structuur van de koetsdoorrit is deels ingekort, doch is nog goed afleesbaar. Centraal zijn drie van de vier scheibogen bewaard. Scheibogen van gemarmerd pleisterwerk (rouge royale) op dito consoles, bewaarde plafondschildering met florale motieven. Sierlijk uitgewerkte houten wenteltrap met twee ronde muurlichten, naar verluidt destijds ramen wanneer het huis nog vrijstond. Stenen steektrap naar kelder. Bewaarde oude kelderdeur, overzoldering d.m.v. moerbalk (met velling) en kinderbalken.

In de tuin, destijds paardenstallen. De tuinmuren zijn - aan de zijde van het huis - deels bewaard: ten westen, blinde korfboognissen, ten oosten, uitkragend halfrond torentje met luikje.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief percelenplan.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, oorspronkelijke aanwijzende tabel nr. 208.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, kadastrale legger 212.

DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 35, p. 45.

DEVLIEGHER L. en GOOSSENS M., Vensters in West-Vlaanderen, in Oudheden in West- en Frans-Vlaanderen, deel 1, afbeelding 201.

VAN AERSCHOT-VAN HAEVERBEECK S. e.a., De Westhoek. Tussen de IJzer en het kanaal van Duinkerke, Afdeling Monumenten en Landschappen, 1995, p. 60.

Auteurs: Vanneste, Pol