erfgoedobject

't Molenhof

bouwkundig element
ID
70153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70153
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Molenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de zuidzijde van de straat, in een bocht gelegen hoevetje uit de jaren 1920. Zogenaamd  't Molenhof confer houten naambord, mogelijk de molenaarshoeve van de in 1919 afgebroken Gasthuismolen.

Een beplankte dwarsschuur ten westen van het erf, met het jaartal "1877" aangebracht in de dakpannen is wellicht het enige overblijfsel van de vooroorlogse site. Bij deze schuur sluiten geelbakstenen gebouwen uit de jaren 1920 aan: een stal met markerend laadvenster en het haakse boerenhuis onder mansardedak.

De nutsgebouwen ten oosten van het erf, onder meer het wagenhuis - eveneens uit de jaren 1920 - werden recent afgebroken.

  • DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 20.

Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 't Molenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70153 (Geraadpleegd op )