erfgoedobject

Herberg De Drie Grachten met gedenkplaat

bouwkundig element
ID
70156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70156

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herberg De Drie Grachten bij de brug van Drie Grachten.

Wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920. Aan de straat, eenvoudig huis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Achtergelegen lage stallen en nutsgebouwen.

Zowel de naam van de herberg als de in 1951 aangebrachte gedenkplaat verwijzen naar de strategische waarde van de brug van de Drie Grachten en naar het heldhaftig gedrag van de 'onbekende Zouaaf'. Inscriptie: “HOMMAGE AU ZOUAVE INCONNU DU 1ER REGIMENT/ TIREZ DONC N. DE D. !!! NOVEMBRE 1914/ HULDE AAN DE ONBEKENDE ZOUAAF VAN HET 1° REGIMENT/ MAAR SCHIET DAN TOCH!!! NOVEMBER 1914/ UNION DES ZOUAVES DU NORD/ 11 NOVEMBRE 1951.


Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Deze gedenkplaat die herinnert aan het heldhaftig optreden van de Zouaven in november 1914 was een initiatief van de Union des Zouaves du Nord.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Drie Grachten met gedenkplaat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.