Burgerhuizen in neogotische stijl

Beschrijving

Deze drie neogotische burgerhuizen maken deel uit van een groepsbebouwing uit 1892-1894 in opdracht van graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck naar ontwerp van architect François Baeckelmans. Het project bestond uit een winkelhuis op de hoek van de Kleine- en de Grotebeerstraat, twee burgerhuizen in de Grotebeerstraat, een woning in de Steenbokstraat en acht in de Kleinebeerstraat waartoe deze drie behoren.

Graaf Florimond de Brouchoven de Bergeyck was een belangrijke aandeelhouder van de in 1886 opgerichte "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", een maatschappij die als doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Hij investeerde intensief in Zurenborg met de bouw van doorgaans bescheiden woningen bestemd voor verkoop en verhuur. Alle bouwstijlen waren aanwezig in zijn projecten. Hij koos doorgaans voor Arnou of Dieltiëns als architect, maar van dit project is François Baeckelmans de ontwerper.

De rij van acht huizen in de Kleinebeerstraat reikt van nummer 4 tot 16 en bevat huizen in twee totaal verschillende stijlen: voor de huizen op nummers 6 tot 12 werden neoclassicistische lijstgevels gekozen, nummers 4, 14 en 16 kregen een neogotische lijstgevel. Het bouwdossier is niet exact gevolgd voor die laatste: niet alleen hoort er op nummer 2 een vierde neogotisch huis te staan, ze kregen op de geveltekening ook een andere, minder regelmatige neogotische gevelafwerking. In Zurenborg vormen neogotische gevels een curiosum binnen de homogene neoclassicistisch-neorenaissance-straatbeelden.

De drie neogotische woningen tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel met straat). De rode bakstenen lijstgevels hebben een houten kroonlijst en een plint in blauwe hardsteen. De gevels zijn geritmeerd door Brugse traveeën, rechthoekige muuropeningen met boven- en onderdorpels van hardsteen onder boogvelden, die bij de nummers 14 en 16 gevuld zijn met fijn maaswerk. Aflijnende baksteenfries. Het schrijnwerk van vensters en deuren is zeer verfijnd en is grotendeels bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 180.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen 6de afdeling sectie F, 1894/24.