Twee stadswoningen met winkelpuien

Beschrijving

Deze twee identieke, in spiegelbeeld gebouwde stadswoningen vallen op door hun neoclassicistische houten winkelpuien met aparte deur naast breed uitstalraam. De huizen werden gebouwd rond 1885 in opdracht van weduwe Maria Van Lerius-Moons. Al in 1889 volgde de verkoop aan diamantslijper Leonard Naveau-Goossens.

De woningen tellen twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. De lijstgevels zijn op de verdieping ontdaan van het typische pleisterwerk, dat op de begane grond wel is bewaard. De houten kroonlijsten op modillons, de hardstenen plinten, de kordonlijsten en doorlopende onderdorpels en de ijzeren borstweringen van de bovenvensters zijn authentieke elementen die wel zijn bewaard. De houten winkelpuien vormen een zeldzaam element in Zurenborg.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen 6de afdeling sectie F, 1885/19.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Leggers, Antwerpen 6de afdeling sectie F, artikel 3062.