Wegkapel

• is aangeduid als beschermd monument Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Wegkapel circa 1956 door de gemeente heropgericht (confer mutatieschets) na sloping van de kapel op het kruispunt van de Burgweg en de Vaartstraat iets verderop (de oorspronkelijke kapel als dusdanig reeds aangeduid op het primitief percelenplan). Of de kapel identiek heropgebouwd is kan niet nagegaan worden bij gebrek aan iconografisch materiaal. Alleszins werd het grondplan gewijzigd: van een plan met driezijdige apsis naar een rechthoekig grondplan.

Beschrijving van de wegkapel.

Witgeschilderde kapel op rechthoekig grondplan, onder leien tentdak (met windwijzer). Rechthoekige deur tussen pilasters, waarboven rondboognisje in grijsgeschilderde omlijsting, met heiligenbeeldje, nog geaccentueerd door hoekpilasters. Interieur (recht geplafonneerd). Eenvoudig altaar met Mariabeeld, afgescheiden door houten spijlen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schets nummer 1957/13.