erfgoedobject

Hoeve en wegkapel

bouwkundig element
ID: 70191   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70191

Juridische gevolgen

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Wegkapel
  Deze bescherming is geldig sinds 27-05-2005

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgweg nrs. 56 en + 56. Klein hoevetje aan de bocht van de weg. Naar de straat gericht huis van 1931 cf. aanduiding in gele baksteen in de linker zijgevel en mutatieschets. Markerend baksteenparement van rode en gele baksteen. Voormalige schuur in verbouwing.

Aan de straat, wegkapel (nr. + 56) toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost (cf. opschrift in het gevelveld), beschaduwd door twee knotlindes (mogelijk in het midden van de 20ste eeuw aangeplant). Volgens het kadaster werd de kapel ca. 1910 opgericht door Lydia Cornette uit Kemmel (cf. mutatieschets en staat 223). In de kapel, vernieuwd opschrift dat de bouw van de kapel in 1908 situeert, bouwheer is C. Cornette-Devos. Deze kapel gaat niet terug op een voorgaande cf. onderzoek van historische kaarten: de bouw van dit type kapelletjes met Mariadevotie bij een hoeve is typisch voor de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Beschrijving van de wegkapel.

Kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Uitgewerkt parement (straatgevel en zijgevels) van gele baksteen met gebruik van rode baksteen voor hoekkettingen, strekken enz. Steekboogportaal gevat in geprofileerde spitsboognis, in het gevelveld arduinen plaat met opschrift "O.L.V. TROOST IN NOOD B.V.O.". Puntgevel met aandak en uitgewerkte kraagstenen. Zijgevels met fries en spitsboogvenstertjes.

Interieur. Bewaarde indeling met bidruimte (kaarsenhouders en banken) en altaar, afgescheiden door wit- en blauwbeschilderde deuren met spijlen. Uitgewerkt wit- en blauwbeschilderd houten altaar met gipsen piëtabeeld.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, primitief percelenplan.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, mutatieschetsen nr. 207, schets nr. 1910/2 en staat 223.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, mutatieschetsen nr. 207, schetsen nr. 1931/4, 1936/1 en staat 223.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs : Vanneste, Pol


Relaties

 • Is deel van
  Burgweg
  Burgweg (Lo-Reninge)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve en wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70191 (Geraadpleegd op 20-05-2019)