Hoeve en wegkapel met knotlindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel

• omvat de aanduiding als beschermd monument Wegkapel

Beschrijving

Klein hoevetje aan de bocht van de weg. Naar de straat gericht huis van 1931 confer aanduiding in gele baksteen in de linker zijgevel en mutatieschets. Markerend baksteenparement van rode en gele baksteen. Voormalige schuur in verbouwing.

Aan de straat, wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost (confer opschrift in het gevelveld), beschaduwd door twee knotlindes (mogelijk in het midden van de 20ste eeuw aangeplant). Volgens het kadaster werd de kapel circa 1910 opgericht door Lydia Cornette uit Kemmel (confer mutatieschets en staat 223). In de kapel, vernieuwd opschrift dat de bouw van de kapel in 1908 situeert, bouwheer is C. Cornette-Devos. Deze kapel gaat niet terug op een voorgaande confer onderzoek van historische kaarten: de bouw van dit type kapelletjes met Mariadevotie bij een hoeve is typisch voor de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Beschrijving van de wegkapel

Kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Uitgewerkt parement (straatgevel en zijgevels) van gele baksteen met gebruik van rode baksteen voor hoekkettingen, strekken enz. Steekboogportaal gevat in geprofileerde spitsboognis, in het gevelveld arduinen plaat met opschrift "O.L.V. TROOST IN NOOD B.V.O.". Puntgevel met aandak en uitgewerkte kraagstenen. Zijgevels met fries en spitsboogvenstertjes.

Interieur. Bewaarde indeling met bidruimte (kaarsenhouders en banken) en altaar, afgescheiden door wit- en blauwgeschilderde deuren met spijlen. Uitgewerkt wit- en blauwgeschilderd houten altaar met gipsen piëtabeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, primitief percelenplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schets nummer 1910/2 en staat 223.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, mutatieschetsen nummer 207, schetsen nummer 1931/4, 1936/1 en staat 223.

Auteurs: Vanneste, Pol