erfgoedobject

Muziekkiosk Koning Albertpark

bouwkundig element
ID: 7020   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Muziekkiosk in eclectische stijl naar een ontwerp door stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1877. De uitvoering - nog datzelfde jaar te voltooien, werd voor een bedrag van 12.800 Belgische frank toegewezen aan Auguste Van Aerschot. Hardstenen onderdelen, de gietijzeren borstwering en acht siervazen van de bestaande, lagere 'estrade', dienden in de nieuwe constructie te worden geïntegreerd.

Octogonaal gebouwtje met een geboste onderbouw uit blauwe hardsteen, gemarkeerd door polygonale hoekpilasters, een sokkel en boogfries. De bovenbouw bestaat uit een gietijzeren constructie vervaardigd door de ijzergieterij Forges et Fonderies de la Campine August Van Aerschot uit Herentals. Floraal versierde zuiltjes dragen de opengewerkte ribben met bladmotief van de achtkantige dakkap, die is afgewerkt met een gootlijst, windveren en acroteria uit zink. Een uitgewerkte zinken attiek met siervazen en een vergulde koperen lier als nokversiering vormen de bekroning. De leuning van de gietijzeren steektrap en de gietijzeren borstwering, die inclusief de kolombasementen van de vroegere kiosk afkomstig is, onderscheiden zich door een opmerkelijk patroon van in elkaar gestrengelde, knoestige takken.

De dakkap heeft houten binnenbekleding verfraaid met gestileerd bloemmotief, en een roomkleurige vloer met zwart ruitpatroon. Het lastenboek schreef cementtegels voor van de firma Picha.

  • Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#81417 en plannen 697#999-1000.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

  • Is deel van
    Koning Albertpark

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Muziekkiosk Koning Albertpark [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7020 (Geraadpleegd op 21-11-2019)