Teksten van Muziekkiosk Koning Albertpark

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7020

Muziekkiosk Koning Albertpark ()

Historiek en context

Muziekkiosk in eclectische stijl naar een ontwerp door stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1877. De uitvoering - nog datzelfde jaar te voltooien, werd voor een bedrag van 12.800 Belgische frank toegewezen aan Auguste Van Aerschot. Hardstenen onderdelen, de gietijzeren borstwering en acht siervazen van de bestaande, lagere 'estrade', dienden in de nieuwe constructie te worden geïntegreerd.

Pieter Dens vervulde de functie van stadsbouwmeester vanaf 1 juli 1863 tot eind 1884. Tijdens zijn ambtsperiode verrezen in Antwerpen van zijn hand onder meer de verdwenen Vlaamse Schouwburg aan de Kipdorpbrug, het oude Slachthuis aan de Lange Lobroekstraat, negen politiecommissariaten en een twaalftal scholen, met als belangrijkste het Koninklijke Atheneum aan de Franklin Rooseveltplaats en de Middelbare Meisjesschool in de Lange Leemstraat. Waar een sobere, robuuste baksteenarchitectuur, het exclusieve gebruik van rondbogen, en het verzaken aan overtollige ornamenten zijn vroege ontwerpen kenmerkten, evolueerde zijn stijl vanaf midden jaren 1870 naar een meer decoratief, door de neorenaissance beïnvloed eclecticisme.

Architectuur

Octogonaal gebouwtje met een geboste onderbouw uit blauwe hardsteen, gemarkeerd door polygonale hoekpilasters, een sokkel en boogfries. De bovenbouw bestaat uit een gietijzeren constructie vervaardigd door de ijzergieterij Forges et Fonderies de la Campine August Van Aerschot uit Herentals. Floraal versierde zuiltjes dragen de opengewerkte ribben met bladmotief van de achtkantige dakkap, die is afgewerkt met een gootlijst, windveren en acroteria uit zink. Een uitgewerkte zinken attiek met siervazen en een vergulde koperen lier als nokversiering vormen de bekroning. De leuning van de gietijzeren steektrap en de gietijzeren borstwering, die inclusief de kolombasementen van de vroegere kiosk afkomstig is, onderscheiden zich door een opmerkelijk patroon van in elkaar gestrengelde, knoestige takken.

De dakkap heeft houten binnenbekleding verfraaid met gestileerd bloemmotief, en een roomkleurige vloer met zwart ruitpatroon. Het lastenboek schreef cementtegels voor van de firma Picha.

  • Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#81417 en plannen 697#999-1000.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muziekkiosk Koning Albertpark [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190842 (geraadpleegd op ).


Kiosk ()

Kiosk van 1876-1877 naar ontwerp van P. Dens. Octogonaal gebouwtje met arduinen onderbouw gemarkeerd door polygonale hoekpilasters, sokkel en boogfries en bovenbouw bestaande uit een ijzerconstructie met floraal versierde zuiltjes en opengewerkte ribben met bladmotief onder achtkantige dakkap met bewerkte houten gootlijst, acroteria, uitgewerkte attiek met siervazen en lier als nokversiering; de houten binnenbekleding verfraaid met gestileerd bloemmotief. IJzeren steektrap en platform met borstweringen van in elkaar gestrengelde takken (ijzer).


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muziekkiosk Koning Albertpark [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7020 (geraadpleegd op ).