Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Hoeve gelegen in de zuidelijke hoek van de weg Lo-Pollinkhove (stukje onder Lobrug) en de Lobrug langs de Lovaart. Als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843, plan 4), doch deels heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Erftoegang ten noorden via de weg Lo-Pollinkhove: erfpijlers en kapelletje uit de jaren 1920, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-der-Christenen confer inscriptie. Typische getraliede deur ter afscherming van het altaar.

Ten noorden van het erf, boerenhuis uit de jaren 1920, geelbakstenen huis van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwgeglazuurde Vlaamse pannen). Referentie aan de traditionele streekgebonden architectuur: rechter zijgevel met uitgewerkt topstuk, houten kozijnconstructies gevat in steekboog- of korfboognissen.

Ten westen van en haaks op het boerenhuis, 19de-eeuwse dwarsschuur met geïncorporeerde stal. Deels bewaarde, groengeschilderde beplankte langsgevel.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Het woonhuis en de dwarsschuur werden gerenoveerd. Hierbij werd onder meer het dak en het schrijnwerk van het woonhuis vervangen en werd er een aanbouw gerealiseerd.

• Informatie op basis van foto aangeleverd door de gemeente, 4 november 2021.
  • Google Maps, Streetview, Lobrug 3 Lo-Reninge [online] (geraadpleegd op 24 juni 2022).