erfgoedobject

Klooster en school

bouwkundig element
ID
70229
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70229

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Klooster en (vrije) school gebouwd in 1897 door de zusters van Moorslede, ter vervanging van een school die in de jaren 1880 was ingericht in een 'oude burcht' (vermoedelijk ter hoogte van de huidige Kasteelstraat) door de zusters Rousbrugge-Damen van Ieper. Achterin gelegen ten noorden van de Vaartstraat.

Gebouwencomplex, haaks op de Vaartstraat gericht. Rode baksteenbouw, geaccentueerd door doorgetrokken druiplijsten. Ten zuiden, kloostergebouw van twee bouwlagen met bekronend fronton (nis met beeld van de Heilige Jozef), pannen zadeldak met klokkentorentje (leien). Ten noorden hierbij aansluitend klasgebouwen van twee en één bouwlaag onder zadeldaken. Getoogde muuropeningen. Rondbogige muuropeningen van de verdieping (oorspronkelijk hier kapel ?) gewijzigd.

Ten zuiden, bij het klooster aansluitende kapel uit de jaren 1950.

  • DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Beelden die spreken, Veurne, 1992, p. 71.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.