Toegangsgebouw tot feestzaal dierentuin

Alternatieve naam Zoo

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Toegangsgebouw tot feestzaal dierentuin

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Dierentuin Antwerpen

is deel van de bescherming als monument Dierentuin Antwerpen

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Dierentuin Antwerpen

Beschrijving

De nummers 18 tot 23 vormen een samenhangend geheel in eclectische en Art Nouveau-stijl, in oorsprong met de toenmalige toegang tot de feestzaal van de KMDA (18-19), de directeurswoning (20) en vier winkelhuizen (21-23), opgetrokken in 1903 naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke. Eenvormigheid bewerkstelligd door volledige bekleding met witte natuursteen en de herhaalde toepassing van mozaïeken. Alleen de begane grond wijkt af van het origineel plan.

Voormalig toegangsgebouw tot de feestzaal van de KMDA van één travee en vier bouwlagen, verhoogd met polygonale lantaarn onder dito leien koepel met nokversiering. Hoeken uitgewerkt als kolossale pilasters met per verdieping verschillend bewerkte schacht (gegroefd, met lijnmotief of sculptuur van guirlandes en palmet), topstukken links en rechts van paneel met inscriptie "Société royale zoologique". Hoefijzerboogvormige inkom met origineel ijzeren hek in Art Nouveau; aflijnende segmentbooglijst met brede sleutel met opschrift "Entrée salle des fêtes".

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita