erfgoedobject

Toegangsgebouw tot feestzaal dierentuin

bouwkundig element
ID: 7023   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7023

Juridische gevolgen

Beschrijving

De nummers 18 tot 23 vormen een samenhangend geheel in eclectische en Art Nouveau-stijl, in oorsprong met de toenmalige toegang tot de feestzaal van de KMDA (18-19), de directeurswoning (20) en vier winkelhuizen (21-23), opgetrokken in 1903 naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke. Eenvormigheid bewerkstelligd door volledige bekleding met witte natuursteen en de herhaalde toepassing van mozaïeken. Alleen de begane grond wijkt af van het origineel plan.

Voormalig toegangsgebouw tot de feestzaal van de KMDA van één travee en vier bouwlagen, verhoogd met polygonale lantaarn onder dito leien koepel met nokversiering. Hoeken uitgewerkt als kolossale pilasters met per verdieping verschillend bewerkte schacht (gegroefd, met lijnmotief of sculptuur van guirlandes en palmet), topstukken links en rechts van paneel met inscriptie "Société royale zoologique". Hoefijzerboogvormige inkom met origineel ijzeren hek in Art Nouveau; aflijnende segmentbooglijst met brede sleutel met opschrift "Entrée salle des fêtes".


Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

  • Is deel van
    Dierentuin Antwerpen

  • Is deel van
    Koningin Astridplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Toegangsgebouw tot feestzaal dierentuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7023 (Geraadpleegd op 06-12-2020)