Hevel of 'siphon' van de Sint-Machuitsbeek onder de Lovaart, op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut (1883 en 1899) respectievelijk aangeduid als "Siphons" en "Siphons Kellenaersbrug". Bij belangrijke infrastructuurwerken aan de Lovaart in 1869/ 1870 - met als doel haar afvoercapaciteiten te verhogen in functie van een snellere afwatering van de Boven-IJzer en een betere bevaarbaarheid - dienen ook de volledige omringende waterwegen en waterhuishouding te worden aangepast. Ter hoogte van de Kellenaarsbrug worden twee bochten van de Lovaart weggewerkt.
Hevel opgebouwd uit twee buizen. Als bouwmateriaal werd baksteen in trasmortel gebruikt, dek- en hoekstenen zijn van arduin. Op de noordelijke hoek van de hevel met de Zantfoortstraat zijn nog fragmenten bewaard van de oorspronkelijke afsluiting bestaande uit arduinen schamppalen waarop een ijzeren staafvormige reling is bevestigd.
TERMOTE J. & HIMPE K., Cultuurhistorische inventarisatie watergebonden bouwkundig erfgoed, Advies inzake conservering, restauratie en eventuele reconstructie in het kader van het landinrichtingsproject ‘DE WESTHOEK’, 2001, p. 61 en p. 113-114.
Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hevel of siphon van de Sint-Machuitsbeek onder de Lovaart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70237 (geraadpleegd op ).