erfgoedobject

Directeurswoning van de dierentuin

bouwkundig element
ID: 7024   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7024

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning van de dierentuin
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dierentuin Antwerpen
  Deze bescherming is geldig sinds 26-09-1974

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Dierentuin Antwerpen
  Deze bescherming is geldig sinds 22-06-1983

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin Antwerpen
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

De nummers 18 tot 23 vormen een samenhangend geheel in eclectische en art-nouveaustijl, in oorsprong met de toenmalige toegang tot de feestzaal van de KMDA (18-19), de directeurswoning (20) en vier winkelhuizen (21-23), opgetrokken in 1903 naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke. Eenvormigheid bewerkstelligd door volledige bekleding met witte natuursteen en de herhaalde toepassing van mozaïeken. Alleen de begane grond wijkt af van het origineel plan.

Voormalige directeurswoning van de KMDA, nu winkelpand van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met één brede dakkapel. Markant gevelbreed balkon van de derde bouwlaag met ijzeren borstwering en consoles in art nouveau. Lineaire versiering rond bovenvensters en dakkapel in zelfde stijl. Mozaïeken met gestileerd floraal motief in het fries. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Dierentuin Antwerpen

 • Is deel van
  Koningin Astridplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Directeurswoning van de dierentuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7024 (Geraadpleegd op 06-12-2020)