erfgoedobject

Vier winkelhuizen horend bij het complex van de dierentuin

bouwkundig element
ID
7025
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7025

Juridische gevolgen

Beschrijving

De nummers 18 tot 23 vormen een samenhangend geheel in eclectische en art-nouveaustijl, in oorsprong met de toenmalige toegang tot de feestzaal van de KMDA (18-19), de directeurswoning (20) en vier winkelhuizen (21-23), opgetrokken in 1903 naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke. Eenvormigheid bewerkstelligd door volledige bekleding met witte natuursteen en de herhaalde toepassing van mozaïeken. Alleen de begane grond wijkt af van het origineel plan.

Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen met symmetrisch opgebouwde gevelwand van twaalf traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met dakkapellen. Middenpartij van zes traveeën gemarkeerd door doorlopende ijzeren balkons, gevelbrede loggia van geprofileerde rondbogen op de vijfde bouwlaag en attiek. Risalietvormende zijgevels met overkragende punt en aflijnende pilasters met topstuk, punt van de rechtergevel met bewaarde cartouche, waarin monogram 1903 en geveltopbeeld van gehurkte aap door J. Dupon. IJzeren balkonhekken, lineaire geveldecoratie en verweerde mozaïeken onder andere met voorstelling van dieren, met art-nouveau-vormgeving.

De voormalige winkelpuien zijn aangepast en in het rechtergedeelte over twee bouwlagen verbouwd tot inkompartij voor de vernieuwde feest- en tentoonstellingsruimten met als voornaamste de "Koningin Elisabethzaal".

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1903, Modern Archief, 20.386, dossier 730.
  • AERTS W., Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen , onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 11-12.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede , onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 76.
  • L'Emulation, 1904, plaat 22.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dierentuin Antwerpen

  • Is deel van
    Koningin Astridplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier winkelhuizen horend bij het complex van de dierentuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7025 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.