erfgoedobject

Hoeve Belle-Weeden hove

bouwkundig element
ID: 70252   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70252

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "BELLE-WEEDEN HOVE". Als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) aangeduid met de huidige twee volumes. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis ten noorden van het erf met twee opkamertraveeƫn vormt een erg imposant volume met steile dakhelling (mogelijk 17de-eeuwse kern). Aan de achterzijde bewaarde kelderramen met diefijzers en - ter hoogte van de opkamer - slijtagesporen van een hondenwiel destijds ter aandrijving van een boterkarner in de kelder.

Interieur: gewijzigde brede haard, geprofileerde moerbalken en kinderbalken, bewaarde kelder met tongewelf en vloer van Boomse tegeltjes.

Ten zuidoosten, voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


Bron     : Vanneste P. met medewerking van Missiaen H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, Deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, (onuitgegeven wekdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Belle-Weeden hove [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70252 (Geraadpleegd op 01-04-2020)