erfgoedobject

Café-restaurant Paon Royal

bouwkundig element
ID
7026
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7026

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café-restaurant Paon Royal
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dierentuin Antwerpen
  Deze bescherming is geldig sinds 26-09-1974

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Dierentuin Antwerpen
  Deze bescherming is geldig sinds 22-06-1983

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin Antwerpen
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Café-restaurant Paôn Royal van vijf traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met zwaar natuurstenen aandak aan zuidzijde, naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1899.

Symmetrisch opgebouwde lijstgevel. Verhoogde, risalietvormende middenpartij van drie gemarkeerde traveeën met mezzanino en attiek; rechthoekige bel-etagevensters onder ijzeren latei, voorafgegaan door natuurstenen balkon over volledige breedte van het risaliet; hogerop gekoppelde rondboogvensters met spitsboogomlijsting gevat in kolossale korfboognissen met graffitopanelen van rood-bruin rankwerk in het boogveld en wit-bruine pauwen op de borsweringen; mezzanino met drie lichtvensters en sierpanelen. Flankerende smalle deurtravee in zelfde stijl. Begane grond met hoge rechthoekige vensters van café-pui en hoge, rechthoekige deuren in zijtravee; de oorspronkelijke gebrandschilderde ramen met voorstelling van pauwen zijn verdwenen.

Interieur: begane grond volledig gemoderniseerd. Op de bovenverdieping, administratieve zetel van de KMDA met merkwaardig art-nouveau-interieur door decorateur H. Verbuecken onder meer lambriseringen, deuren en omlijstingen van exotisch hout met koperbeslag, wandkasten en een houten drieluik in de zaal van de raad van beheer, marmeren schouwen.

 • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1899, Modern Archief 20.343, dossier 933.
 • L'Emulation, 1904, pl. 22.
 • AERTS W., Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 12, 105.
 • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 75.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Dierentuin Antwerpen

 • Is deel van
  Koningin Astridplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café-restaurant Paon Royal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7026 (Geraadpleegd op 23-06-2021)