Hoeve Ten Meulepitte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Meulepitte

Beschrijving

Voormalige hoeve, zogenaamd Ten Meulepitte, confer houten naambord. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als "Ferme Morelhove".

Geelbakstenen boerenwoning van 1773, confer datum in rode baksteenkoppen in de rechter zijgevel en het ingekerfde opschrift "JOOS KESTELYN HEEFT DIT DOEN 1*7 MAEKEN 7*3" op het kalf van de voordeur. Bewaarde opkamertravee. Gedeeltelijk bewaarde kozijnconstructies, onder meer de voordeur en de ramen in de rechter zijgevel. Voor de boerenwoning recenter volume (jaren 1920) en restant van boomgaard. De overige nutsgebouwen werden afgebroken.

Auteurs: Vanneste, Pol