erfgoedobject

Hoeve ter Marliereput en wegkapel

bouwkundig element
ID
70285
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70285

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd Hoeve ter Marliereput, confer houten naambord. Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse roodbakstenen bestanddelen rondom een met gras begroeid erf. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Ten noorden van het erf, eenvoudige boerenwoning onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bewaard schrijnwerk en luiken. In het verlengde van de boerenwoning, stal met tussenin een bakhuis van het enkelvoudig type.

Ten zuiden van het erf, schuur met geïncorporeerde stal. Op de hoek Molenstraat/ Nieuwstraat, eenvoudige roodbakstenen dankkapel van 1945 toegewijd aan "O.L.V. VAN DE BEVRIJDING" confer opschrift. Een meidoornhaag sluit het erf aan de straatzijde af.


Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve ter Marliereput en wegkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70285 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.