Hoeve Ter Walleboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Walleboom

Beschrijving

Hoeve zogenaamd Ter Walleboom, zie uithangbord. Aan de straat gelegen historische hoeve met lage losse bestanddelen, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) als "Den Wolleboom Ferme" met gewijzigde opstelling.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met regionalistische inslag, zie traditioneel materiaalgebruik (roodgele baksteen) en streekeigen bouwelementen (dakvensters met tuitgevel, muurvlechtingen, muurankers enzovoort). Beeldbepalende schuur met geïncorporeerde stalling en stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis, respectievelijk ten oosten en ten westen van het erf.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Op basis van gegevens uit het Provinciaal Archief West-Vlaanderen kan het ontwerp toegewezen worden aan Camille Van Elslande.

• DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.