Hoeve Ter Walleboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Walleboom

Beschrijving

Pereboom nr. 5. Hoeve zogenaamd "TER WALLEBOOM" cf. uithangbord. Aan de straat gelegen historische hoeve met lage losstaande bestanddelen, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) als "Den Wolleboom Ferme" met gewijzigde opstelling.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met regionalistische inslag cf. traditioneel materiaalgebruik (roodgele baksteen) en streekeigen bouwelementen (dakvensters met tuitgevel, muurvlechtingen, muurankers enz.). Beeldbepalende schuur met geïncorporeerde stalling en stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis, resp. ten oosten en ten westen van het erf.

Auteurs :  Vanneste, Pol