Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Beschrijving

Achterin gelegen historische hoeve met lage losse bestanddelen rondom onverhard erf. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en met gelijkaardige opstelling als "Ferme Lacour" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Erftoegang aan de straat, geflankeerd door bakstenen hekpijlers met rechts geelbakstenen kapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, toegewijd aan "O.L.V. VAN TROOST IN NOOD", confer opschrift met onleesbare datum.

Ten noorden van het erf, verbouwd geelbakstenen boerenhuis met oudere kern, confer aanduiding van dit volume op de Ferrariskaart, de opkamer onder verhoogd zadeldak, de muurvlechtingen in de rechter zijgevel en de oorspronkelijke scherpe dakhelling. De erfgevel werd echter in de loop van de 19de eeuw verschillende malen gewijzigd, confer uiterst links de vensternissen op afzaten met bewaarde kozijnconstructies en verder de korfboogvormige vensteropeningen en het bewaarde houtwerk met T-indeling ter hoogte van de opkamer. Recent, aanzienlijke uitbreiding van het boerenhuis met achterbouw, gepaard met een vervanging van de oorspronkelijke strooien dakbedekking door middel van mechanische pannen. Voor het boerenhuis, bakstenen stoep. Links van het boerenhuis, geïncorporeerde stalling.

Ten noorden achter het boerenhuis staat een bakhuis van het tweeledige type. Tevens restant van een boomgaard ten noordoosten van het boerenhuis.

Ten zuiden van het erf, 19de-eeuwse stalling onder zadeldak.

Auteurs: Vanneste, Pol