Fruitbedrijf The Farwest met Franse militaire posten

Beschrijving

Deze site in de uiterste westelijke hoek van de gemeente Reninge vormt op de Ferrariskaart (1770-1778) nog een deel van het uitgestrekte 'Kelnaersbosch'. Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtte het Franse leger op de site meerdere bunkers en schuilplaatsen op. Begin de jaren 1920 wordt de site ingenomen door een familie uit het Brugse die er een buxuskwekerij opzet en het terrein grotendeels ontbost. De benaming "The Farwest" zou refereren aan het feit dat deze buxuskweker in de Verenigde Staten was geweest, bovendien werd er daarheen geëxporteerd. De economische crisis van de jaren 1930 maakt deze export onmogelijk, waardoor overstap naar de fruitteelt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt er door de Duitse bezetter een taxuskwekerij ingericht ten behoeve van de plantsoenen op de Duitse kerkhoven.

Deze site ten westen van de grote weg wordt gekenmerkt als een open ruimte met grasperken met laagstamfruit en (hagen van) taxus en buxus. De site wordt afgeboord door Canadese en Italiaanse populieren (langs de oprijlaan) en voorts oude eiken en enkele linden (aan de rand van het domein). De erfoprit wordt afgesloten door gecementeerde pijlers met ijzeren hekken. Centraal op het domein, ruime villa naar verluidt gebouwd in 1933-1935 op een bunker van de Eerste Wereldoorlog. Groot huis van twee verdiepingen boven souterrain en met uitspringende terrassen, onder leien zadeldak. Hybride stijl met een inslag van de nieuwe zakelijkheid. Witgeschilderde gecementeerde muurvlakken geaccentueerd door elementen in sierbaksteen, ijzeren raamwerk met dito zonneluifels

Aan de straat, opslag- en productieloodsen uit de jaren 1920-1945. Aan de straat, bakstenen volume (jaren 1920) onder pannen zadeldak met markerende getoogde muuropeningen, ramen met ijzeren roedeverdeling. Rechts is een ast van assestenen aangebouwd. Erachter, bredere loods, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, assestenen, ijzeren spant.

Tevens een aantal nutsgebouwen onder meer paardenstal gebouwd op bunkers van de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Op de site bevinden zich minstens vijf Franse betonnen constructies uit de Eerste Wereldoorlog. Op vier daarvan werd er na de Eerste Wereldoorlog een gebouw geplaatst. Het betreft een villa op Far West 1 (oorspronkelijk met zogenaamde olifantenplaten), een opslagplaats op Far West 2 (een langwerpige ruimte overwelfd met olifantenplaten), een paardenstal op Far West 3 en een opslagplaats op Far West 4 (een langwerpige ruimte overwelfd met olifantenplaten). Alle bevinden zich binnen een straal van 200 meter rond de villa. Verder ten noorden bevindt zich Far West 5 (een rechthoekige constructie waarvan het dak werd gegoten op boomstammetjes).