Naamsteen Abelenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Naamsteen Abelenhof

Beschrijving

Zuidschotestraat z.nr. Gedenksteen voor de chirurgische post " 't Abelenhof" uit de Eerste Wereldoorlog. Vrijstaande gedenksteen van 1986 naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) en uitgevoerd door P.H. Boudens (Brugge) en J. Hollevoet. Ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift " 't Abelenhof Chirurgische post 1916-1917" gedragen door een sokkel van gewapend beton op driehoekige plattegrond. De chirurgische post ingericht op een hoeve blijft operationeel tot de zomer van 1917 wanneer de hoeve door Duitse beschietingen wordt vernietigd.

JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 dln., Brugge, 1996, dl. 2, p. 335.

LAMPAERT R., Reninge onder vuur, Koksijde, 2002, p. 143.

Auteurs :  Vanneste, Pol