Spoorwegberm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spoorwegberm

Beschrijving

Spoorwegberm, opgericht in het begin van de 20ste eeuw en gemoderniseerd in 1992-1993, zie ook Stationplein; aan stadszijde vertoont de berm een slechts gedeeltelijk zichtbaar bakstenen parement, gemarkeerd door typische, ellipsvormige ontlastingsbogen onder druiplijstjes.

Door de moderniseringswerken ging een gedeelte van het oorspronkelijke karakter verloren; tijdens deze werken werden de voorheen doorgetrokken druiplijsten immers verbroken door het bijkomend aangebrachte parement; de aflijnende boogfries werd aan het oog onttrokken door een nieuwe balustrade. De veldzijde heeft een vrij gesloten karakter.

• EGELS P. 1997: Open Monumentendag Vilvoorde 14 september 1997, Brochure, 48.