erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
70360
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70360

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen rijhuis uit het einde van de 19de eeuw, op het kadaster ingetekend in 1899 op een voorheen onbebouwd perceel. Breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën, souterrain en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak van kunstleien.

De lijstgevel op arduinen plint wordt gekarakteriseerd door decoratief verwerkte rode en witte baksteen. Arduinen waterlijsten, muurbanden van rode baksteen en een aflijnende houten kroonlijst geven het geheel een horizontaal accent. De benadrukte middentravee eindigt in een puntgeveltje met uitgewerkte houten schoorstukken voor het overkragende dak en vertoont een deurvenster met balkon op de bel-etage; de arduinen balkonplaat rust op voluutconsoles en wordt afgezet met een gebombeerde ijzeren leuning.

De eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels hebben gedeeltelijk panelen met spiegels, de bovenste vensters zijn nagenoeg vierkant en zijn voorzien van een ijzeren hekje. De rechthoekige deur heeft lateiconsooltjes voor het rondbogige bovenlicht in een arduinen entablementomlijsting.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1899/31.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70360 (Geraadpleegd op 09-03-2021)