erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
70363
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70363

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In oorsprong identieke burgerhuizen uit het begin van de 20ste eeuw; de percelen werden verkaveld omstreeks de eeuwwisseling, zoals blijkt uit de mutatieschets van het kadaster van 1900; de schetsen van 1901, het vermoedelijke registratiejaar ontbreken.

Onderkelderde rijhuizen met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien en pannen). De bakstenen lijstgevels op arduinen plint, worden gemarkeerd door inspringende deurtraveeën en bredere venstertraveeën die uitlopen op een getrapt dakvenster en op de bel-etage voorzien zijn van een deurvenster met balkon. Gecementeerde muurbanden en arduinen waterlijsten geven het geheel een horizontaal accent.

De eenvoudige rechthoekige vensters hebben grotendeels bewaard schrijnwerk, arduinen lateien en lekdrempels, terwijl de rechthoekige deuren onder arduinen latei op consoles, rechts geflankeerd worden door een voetschraper. De gevel wordt afgelijnd door een klassiek hoofdgestel met tegelpanelen op de fries en een houten kroonlijst op tandlijst.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1900/40, 1901/107.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70363 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.