erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
70363
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70363

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

In oorsprong identieke burgerhuizen uit het begin van de 20ste eeuw; de percelen werden verkaveld omstreeks de eeuwwisseling, zoals blijkt uit de mutatieschets van het kadaster van 1900; de schetsen van 1901, het vermoedelijke registratiejaar ontbreken.

Onderkelderde rijhuizen met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien en pannen). De bakstenen lijstgevels op arduinen plint, worden gemarkeerd door inspringende deurtraveeën en bredere venstertraveeën die uitlopen op een getrapt dakvenster en op de bel-etage voorzien zijn van een deurvenster met balkon. Gecementeerde muurbanden en arduinen waterlijsten geven het geheel een horizontaal accent.

De eenvoudige rechthoekige vensters hebben grotendeels bewaard schrijnwerk, arduinen lateien en lekdrempels, terwijl de rechthoekige deuren onder arduinen latei op consoles, rechts geflankeerd worden door een voetschraper. De gevel wordt afgelijnd door een klassiek hoofdgestel met tegelpanelen op de fries en een houten kroonlijst op tandlijst.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1900/40, 1901/107.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70363 (Geraadpleegd op 07-03-2021)