erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
70373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70373

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Typisch burgerhuis met ommuurd voortuintje uit het begin van de 20ste eeuw, volgens de eigenaars van circa 1900, op het kadaster ingetekend in 1902.

Halfvrijstaande baksteenbouw met verspringende volumes op deels arduinen, deels gecementeerde plint, één + twee traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde schilddaken van kunstleien. Karakteristieke muurbanden met diamantkoppen en een deurvenster met balkon verlevendigen het geheel. Steekbogige of rechthoekige muuropeningen en een eenvoudige houten kroonlijst als gevelbeëindiging.

Interieur: neoclassicistische hal met omlopende tandlijst en kroonlijst op klossen en hermen. Achterplaats met omlopend stucwerk voorzien van vegetale motieven in de hoeken, voorplaats met marmeren schouw.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1902/76.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70373 (Geraadpleegd op )