Burgerhuis van 1910

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1910

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1910

Beschrijving

Halfopen rijhuis met neoclassicistische reminiscenties, van 1910, zie medaillons. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak; linkse uitbouw van één bouwlaag met rondboogdeur als toegang en een bekronend terras voorzien van een balusterafsluiting; achteraan aanbouwsel van twee bouwlagen onder schilddak.

Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel, gemarkeerd door een verhoogde middentravee; deze verhoging gevat tussen voluten, wordt geritmeerd door gecanneleerde zuiltjes en hoekpijlers onder bekronende topstukken. De rechthoekige vensters op de begane grond hebben een kleine roedeverdeling en worden bekroond door een vrij zware puilijst. Hogerop bevindt zich centraal een groot rondboogvenster in een omlijsting met Ionische pilasters die een geprofileerde boog met sluitsteen dragen; dit venster wordt aan weerszijden geflankeerd door lege rondboognissen. De overige gevels vertonen eenvoudige rechthoekige of steekbogige vensters.

Op het moment van de inventarisatie (zomer 2002) was er een verbouwing aan de gang, waarbij onder meer de linkerzijgevel werd opengebroken.

Aanvullende informatie

De bouwheer van dit pand was portretschilder Henri Van Haelen (1876 - 1944). Hij woonde er ongeveer 10 jaar voor hij naar Brussel verhuisde.

De in 2002 uitgevoerde verbouwing aan de zijgevel hield in dat de betonbalk boven het grote noordvenster werd versterkt om er een nieuw raam in te steken.

• Informatie verstrekt door Cindy Cauwenbergh.