Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met tuin

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, in oorsprong vermoedelijk opklimmend tot de zeventiende eeuw.

Verankerde lijstgevel met zandstenen parement op arduinen plint; de rechthoekige vensters zijn gevat in een over de twee bouwlagen doorlopende, bepleisterde entablementomlijsting, aangebracht in de negentiende eeuw; spiegels op de borstweringen. Dito deur in natuurstenen omlijsting onder uitspringende kroonlijst en flankerende voetschraper rechts. Aflijnende, geprofileerde daklijst en houten kroonlijst op klossen. De in de jaren 1970 nog aanwezige dakkapel is nu verdwenen.

Overwegend aangepast interieur met op de bovenverdieping enkele moerbalken op sloffen.

Achterliggende grote tuin, aan de Nolet De Brauwerestraat begrensd door een bakstenen muur op zandstenen onderbouw, geritmeerd door pijlers waartussen spaarvelden met rondboogfries.

Aanvullende informatie

De bakstenen afsluitingsmuur ter hoogte van Nolet de Brauwerestraat werd afgebroken in functie van de bouw van een meergezinswoning in 2014.

• Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.