Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Bergstraat. In kern traditioneel pand opklimmend tot de zeventiende eeuw, verbouwd en bepleisterd in de negentiende eeuw en gedecapeerd in het laatste kwart van de twintigste eeuw. Volgens notariële gegevens verstrekt door de huidige eigenaar, werd het huis gebouwd circa 1640, het brandde af in 1790 en werd nadien heropgebouwd. Sinds 1881 is het in handen van de familie der huidige eigenaars.

Onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen + mezzanino onder pannen zadeldak. Gedecapeerde lijstgevel met verzonken muurankers en dubbelhuisopstand, voorzien van een zandstenen parement op de begane grond, baksteen op de bovenverdiepingen. Negentiende-eeuwse rechthoekige vensters onder arduinen latei, beluikt op de begane grond en voorzien van arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in omlijsting met arduinen rechtstanden en houten entablement. Steigergaten met leeuwenkopvullingen. Achtergevel met gelijkaardig uitzicht. Zijgevel van vier traveeën met sporen van gedichte en blinde muuropeningen, waaronder twee laadluiken voor de voormalige graanzolder.

Interieur: links vooraan kamer met neorococo motieven in het stucwerk van de schouwmantel, supraporta en lambrisering; achteraan kamer met houten lambrisering en schouw in neorenaissancestijl; de lambrisering is opgesmukt met spreuken als "Oost West Thuis Best" en "Eigen heerd is goud weerd". Bovenverdieping met eenvoudige marmeren schouwen. Bewaard, vermoedelijk negentiende-eeuws gebint met pen- en gatverbindingen en telmerken; een bouwnaad en vlechtingen in de rechterzijgevel zijn zichtbaar van op de zolder en verwijzen naar een latere, vermoedelijk negentiende-eeuwse verhoging.

Achterliggende tuin met aan de Bergstraat een bakstenen muur, geritmeerd door eenvoudige pijlers, waartussen rechthoekige spaarvelden. Gerotst tuinpaviljoen, volgens de eigenaar van circa 1904, evenals de tuinmuur op het kadaster ingetekend in 1907.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1907/60.