erfgoedobject

Woning Marissens

bouwkundig element
ID: 70404   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70404

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Marissens
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

"Woning Marissens", naar ontwerp van Lucien Engels in samenwerking met Roger De Winter van 1951. Typisch voorbeeld van een rijwoning met strak afgelijnde gevel van twee travee├źn en twee bouwlagen onder zadeldak, resulterend uit de samenwerking van genoemde architecten, met het accent op de vlakverdeling van de gevel, gedeeltelijk met natuurstenen parement, ten dele van baksteen, en de als nis opgevatte inkompartij.

Karakteristiek gebruik van stalen raamprofielen en een gevarieerde vormgeving in de ramen, vaak met stroken voorzien van een kleine roedeverdeling, die de inwendige functies naar buiten toe vertalen: zo werden glastegels aangewend ter verlichting van het trappenhuis. Opmerkelijk doch in het oeuvre van genoemde architecten meermaals voorkomend is de inplanting van de keuken aan straatzijde, dit in functie van de maximale bezonning van de leefruimten. De achtergevel werd zeer sober gehouden met rechthoekige muuropeningen.

De oorspronkelijke indeling bleef onaangeroerd met de centrale inplanting van een open haard, waarrond zithoek, bureau en eethoek ruimtelijk in elkaar overvloeien. In de zithoek bleef ook de kleine wintertuin bewaard. Van het oorspronkelijke meubilair resten nog een aantal kasten en boekenrekken.

  • DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, in Vlees en beton, nummers 26-27.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning Marissens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70404 (Geraadpleegd op 23-10-2020)