erfgoedobject

School Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop en klooster

bouwkundig element
ID
70406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70406

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige Katholieke Meisjesschool Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop, van 1904, zie de arduinen gevelplaat boven de toegangspoort, met bijhorend klooster. De school werd opgericht om het werk voort te zetten dat in de negentiende eeuw gestart was door de zusters van het convent van Onze-Lieve-Vrouw ten Troost.

Gedeeltelijk onderkelderd, bakstenen complex van twee tot drie bouwlagen op arduinen plint, onder gecombineerde kunstleien bedaking, gelegen op de hoek met de Hellingstraat en bestaande uit het klooster en aansluitend de U-vormig ingeplante klassenvleugels met centrale, geplaveide speelplaats. De overigens vrij eenvoudige gevels van het ensemble worden geritmeerd door gevelhoge lisenen en vertonen qua uitzicht lichte reminiscenties aan de neogotiek, de stijl bij uitstek voor de vrije onderwijsinstellingen in de tweede helft van de negentiende en het eerste kwart van de twintigste eeuw; zo werd op diverse plaatsen gebruik gemaakt van de spitsboog, onder meer voor een aantal vensters, de spaarvelden in het kloostergedeelte en de nissen voor de heiligenbeelden. De overige muuropeningen zijn rechthoekig of licht getoogd en het houtwerk werd op vele plaatsen vervangen. In de hoekvleugel werden aan de Hellingstraat de oorspronkelijke, gekoppelde spitsboogvensters vervangen door brede rechthoekige. Het gedeelte van drie bouwlagen aan de Hellingstraat is, zoals ook blijkt uit oude prentkaarten, van latere datum en volgens de plintinscriptie gebouwd naar ontwerp van de Vilvoordse architect G. Van Campenhout.

  • VERHEYDEN A.L.E. 1972: Vilvoorde in oude prentkaarten deel I, Zaltbommel, nummer 73.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: School Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop en klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.