erfgoedobject

Woning Libeer van 1954

bouwkundig element
ID
70416
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70416

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Libeer van 1954
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Libeer van 1954
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Woning opgetrokken in 1954 naar ontwerp van Lucien Engels in samenwerking met Roger De Winter. Evenals Woning Spruyt, monumentaal rijhuis, karakteristiek voor de gezamenlijke productie van vermelde architecten met aandacht voor de vlakverdeling van de gevel, die strak afgelijnde composities vertoont. Qua uitzicht min of meer aansluitend bij nummer 32, maar hier ligt de nadruk op het uitspringende, natuurstenen gevelvlak boven de verdiepte inkom.

Typisch zijn bovendien de vormgeving van de vensters met stalen ramen en de verhoogde kroonlijst. De achtergevel vertoont min of meer dezelfde kenmerken, doch sterk vereenvoudigd. Inwendig bleef de oorspronkelijke indeling met dynamisch door elkaar lopende ruimten rondom de nadrukkelijk aanwezige vuurhaard volledig bewaard. Omwille van de maximale bezonning van de leefruimten werd de keuken aan de straatzijde geplaatst. Het oorspronkelijke meubilair werd, op enkele wandkasten na, verwijderd.

  • DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, in Vlees en beton, nummers 26-27.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Libeer van 1954 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70416 (Geraadpleegd op )