Dierentuin - Runderengebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin - Runderengebouw

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dierentuin Antwerpen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Dierentuin Antwerpen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dierentuin Antwerpen

Beschrijving

Runderengebouw in cottagestijl naar ontwerp van Emile Thielens, van 1908-09 (zie tegelpanelen en beschilderde panelen met sgraffito boven in- en uitgang). Langgerekt gebouw onder groot leien zadeldak met ijzeren dakspanten, acht grote dakkapellen en zeven verluchtingsschouwen. Gevels samengesteld uit verschillende materialen, onder meer blauwe hardsteen, breuksteen en vakwerk met baksteenvulling. Doorlopende overkragende houten luifel met rietbedekking boven rechthoekige ijzeren staldeuren. Buitenkooien met zware ijzeren hekken vastgezet in blauwe hardstenen boord.

Interieur: ruime hal ingedeeld in verschillende compartimenten door middel van dwars geplaatste hardstenen korfbogen op centrale ronde zuilen; troggewelven op zware I-profielen en gietijzeren middenzuilen; wanden in metselwerk van witte mulotstenen. Binnenstallen en bezoekersruimte gescheiden door hekken.

Achtergevel aan Ploegstraat van baksteen met getraliede keldervensters, grote korfboogvensters en kleine segmentboogvensters ter hoogte van de zolders. Decoratie met licht gekleurde baksteenbanden en booglijsten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwaanvragen D2, 1908, Modern Archief 20.439, dossier 42.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 76.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita