erfgoedobject

Burgerhuis Van Binst van 1958

bouwkundig element
ID
70423
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70423

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Woning Van Binst" naar ontwerp van Lucien Engels van 1958. Rijwoning met onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak. De typische kenmerken van het oeuvre van genoemde architect worden duidelijk geïllustreerd aan de hand van de benadrukte inkompartij en de vlakverdeling van de gevel. Vooral in deze woning bereikt de architect een zekere verfijning: de ingang vertoont hier een vloeiend dynamisch aspect door het samenspel van luifel, drempel, verluchtingsrooster en materialen, in casu plaatstaal, geglazuurde gele baksteen en keramische reliëftegels.

Oorspronkelijk werd deze verfijning verder gezet in het interieur, dat nu nagenoeg volledig is aangepast. Zoals gebruikelijk werd de keuken ingeplant aan de straatzijde om te voorzien in de maximale bezonning van de woonruimten.

  • DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, in Vlees en beton, nummers 26-27.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Van Binst van 1958 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70423 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.