Groothandel in droge winkelwaren Huis Vandenbrande

Beschrijving

Naar verluidt voormalig "Huis Vandenbrande", groothandel in droge winkelwaren. In de lintbebouwing opgenomen negentiende-eeuws pakhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. De, volgens oude foto’s, voorheen bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand kreeg in de loop van de twintigste eeuw, volgens de bewoners in het derde kwart, een nieuw parement; de steekbogige muuropeningen werden gewijzigd in rechthoekige en verloren hun stucwerkomlijsting. Enkel de houten kroonlijst op tandlijst en klossen en het laadluik refereren nog aan het vroegere uitzicht en de functie als pakhuis.

Interieur met bewaarde indeling en hijsbalk; op de eerste verdieping zijn in de linkerzijgevel sporen van vlechtingen die verwijzen naar een oudere kern.

Parallel met het woonhuis, doch achterin gelegen paardenstal, eveneens uit de tweede helft van de negentiende eeuw, vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak van Vlaamse pannen. Bakstenen lijstgevel, gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden en rondbogige muuropeningen met ijzeren roeden op de begane grond, steekbogige, deels blinde bovenvensters en getrapte baksteenfries ter beëindiging.

Interieur met bakstenen troggewelven tussen I-profielen; paardenringen en arduinen voederbak.

Bewaarde partijen van zandsteen in de tuinmuur rechts.