erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
70431
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70431

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onderkelderd breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met huidig uitzicht opklimmend het derde kwart van de negentiende eeuw, doch mogelijk met oudere kern, zie de zandstenen steigergaten en dito hoekblokken. Een ruitvormige gevelsteen in de achtergevel draagt de vermelding "ADOLPHINE DE MUYLDER 1858".

Gedecapeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand op zandstenen plint; eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen latei en dito lekdrempels, voorheen beluikt op de begane grond, zie de bewaarde luikduimen, op de bovenverdieping voorzien van ijzeren hekjes; rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting. De bredere poorttravee rechts vertoont een rechthoekige poort in een vlakke arduinen omlijsting en hogerop een deurvenster met breed balkon, afgezet met een ijzeren leuning.

Verfijnd interieur met bewaarde indeling, uitgewerkte stucplafonds en diverse marmeren schouwen.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.