erfgoedobject

Kantfabriek Legrand

bouwkundig element
ID
70442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70442

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantfabriek Legrand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantfabriek Legrand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige kantfabriek Legrand, nu "Nationaal archief van de AG-groep", volgens de literatuur opgetrokken in 1912 en gelegen op de hoek met de Stationlei.

Opgericht in het midden van de negentiende eeuw was het bedrijf oorspronkelijk gericht op het bleken van tule en gordijnen en de fabricage van weefsels; vanaf 1883 werd voor het eerst in België mechanisch borduurwerk vervaardigd, later ook gordijnen, kant en rolgordijnen. In 1913 maakten de Etablissements L.-A. Legrand als enige in het land reliëfkantwerkgordijnen.

Monumentaal, onderkelderd bedrijfsgebouw van drie en dertien traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat). Functionele baksteenbouw met lijstgevels die gemarkeerd worden door het ritmerende lijnenspel van hoger oplopende pilasters die blijkbaar dienst doen als verluchtingskokers. De torenvormige hoektravee uiterst rechts geeft via een steekboogpoort toegang tot de gebouwen en de achterliggende binnenplaats. Met uitzondering van de rechthoekige kelder- en mezzaninovensters, respectievelijk onder arduinen latei en ijzeren I-latei zijn de overige vensters licht getoogd; het schrijnwerk werd vrij recent vernieuwd. De linkerzijgevel wordt afgelijnd door een rondboogfries, een decoratief element in het overigens strakke gebouw.

Interieur. Overspanning van glas en ijzer, stalen liggers, gietijzeren zuilen en fraaie traphal.

  • CALDERON A. 2000: Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994. Deel I, Vilvoorde, 324-327.
  • EGELS P. 2001: Grondstof, stof tot nadenken. Vilvoorde en de metaalrevolutie, Brochure Open Monumentendag, 26-27.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantfabriek Legrand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70442 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.