Burgerhuizen ()

Negentiende-eeuwse burgerhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, respectievelijk drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, ingetekend op het kadaster in 1890. Typisch voor de bouwperiode is de verkleinende ordonnantie.

Nummer 24 wordt gekenmerkt door rechthoekige bovenvensters in een geprofileerde stucomlijsting met rocaille sleutels en een uitgewerkt klassiek hoofdgestel met uitgelengde consoles. Nummer 26 is soberder van uitzicht.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1890/15.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2005: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70447 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen ()

Rijhuizen met drie verdiepingen en zadeldaken (pannen), met fraaie voorgevels uit de 19de eeuw. Nummer 24 met een sleutel en siermotieven van stuc rondom de rechthoekige vensteromlijstingen en met uitgerekte consoles onder de kroonlijst. Nummer 26 met een twee traveeën brede en strenger opgevatte voorgevel. De begane grond van beide huizen werd later gewijzigd.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40780 (geraadpleegd op ).