• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Monumentaal burgerhuis, gelegen op de hoek met de Jean-Baptist Nowélei. De inplanting zou volgens de literatuur opklimmen tot het einde van de negentiende eeuw en vormde voorheen het eigendom van schepen van openbare werken Jean-Baptist Nowé die in het aangrenzende Monnikhof een brouwerij uitbaatte, Jean-Baptist Nowélei nummer 37.

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak. De voorgevel met een parement van witte steen wordt gemarkeerd door een tot puntgevel verhoogd middenrisaliet met deurvenster en balkon en horizontaal geritmeerd door arduinen muurbanden. De rechthoekige muuropeningen zijn voorzien van ijzeren hekjes. Als winkel aangepaste begane grond. De rechterzijgevel had volgens oude prentkaarten oorspronkelijk een fraaie houten erker tussen twee lange sierankers, waarvan er één bewaard bleef; heden vertoont deze gevel meerdere, later ingebrachte vensters, hetzij rechthoekig, hetzij licht getoogd. Een getrapte fries beëindigt de gevel.

• VERHEYDEN A.L.E. 1972: Vilvoorde in oude prentkaarten deel I, Zaltbommel, nummer 85.