Teksten van Neoclassicistisch herenhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70452

Neoclassicistisch herenhuis ()

Neoclassicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de negentiende eeuw; de mutatieschetsen van het kadaster maken melding van een "totale reconstructie" in 1866.

Het pand wordt gemarkeerd door een geblokte begane grond op vrij hoge arduinen onderbouw. Het horizontale accent wordt versterkt door doorgetrokken lekdrempels, een puilijst en een klassiek uitgewerkt hoofdgestel. De rechthoekige benedenvensters zijn gevat in een geriemde omlijsting, de bovenvensters in een uitgewerkte entablementomlijsting.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1866/12.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70452 (geraadpleegd op ).


Herenhuis ()

Herenhuis met vier traveeën, twee verdiepingen en een zadeldak, uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met neoclassicistische inslag; rechthoekige muuropeningen. Typische gevelornamenten van stuc of arduin: consoles, borstweringen, spiegels, en klossen en leeuwenkoppen onder de kroonlijst.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40787 (geraadpleegd op ).