Teksten van Gastenkwartier van het Klooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70457

Gastenkwartier van het Klooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost ()

Voormalig gastenkwartier van het Klooster van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Troost, Trooststraat nummer 2.

Gelegen ten zuidoosten van de kerk omvatte het voormalige gastenkwartier onder meer een spreekkamer en een gastenverblijf, zie plan van P.J. De Rijcke (1799). Naderhand werd dit gedeelte dat opklimt tot de zeventiende eeuw, omgevormd tot rectorshuis. Aan de achterzijde geeft het uit op een kleine binnentuin.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder geknikt, pannen zadeldak met steile helling, verwijzend naar de zeventiende-eeuwse kern. Heden met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel met eenvoudige rechthoekige benedenvensters en nagenoeg vierkante bovenvensters, alle op beschilderde lekdrempels en voorzien van recent vernieuwd schrijnwerk. De linkerzijgevel met bewaard aandak, is bezet met kunstleien.


Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gastenkwartier van het Klooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70457 (geraadpleegd op ).


Gastenkwartier ()

Aanleunend tegen de Karmelietenkerk en voorheen vermoedelijk deel uitmakend van het gastenkwartier, een breedhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en een scherp hellend, licht gebogen zadeldak (recente pannen), opklimmend tot de 17de eeuw doch aangepast. Gecementeerde voorgevel met rechthoekige muuropeningen, uit de 19de eeuw. Vernieuwde rechterzijpuntgevel en met kunstleien beklede linkerzijpuntgevel.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gastenkwartier van het Klooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40794 (geraadpleegd op ).