Gemeentelijke meisjesschool

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Ferdinand Campionlei. Voormalige gemeentelijke meisjesschool, opgetrokken op het einde van de negentiende eeuw naar ontwerp van architect G. Rypens; de eerstesteenlegging gebeurde op 26 september 1880, zie gedenkplaten achteraan in de inkomhal, links de Franse versie, rechts de Nederlandstalige.

Het complex werd gebouwd op gronden die oorspronkelijk toebehoorden aan "den Troost", Trooststraat 2. Tot 1884 werd er uitsluitend basisonderwijs verstrekt, naderhand uitgebreid met middelbaar onderwijs en vanaf 1893 was er ook een kindertuin. Volgens de literatuur werden al voor het einde van de negentiende eeuw bijkomende vleugels gebouwd zowel aan de zijde van de Leuvensestraat als aan de Ferdinand Campionlei. Volgens de mutatieschetsen van het kadaster bestond het oorspronkelijke complex uit vier vleugels rondom een kleine binnenkoer; de ten zuidwesten aansluitende vleugel aan de Leuvensestraat werd op het kadaster ingetekend in 1904. In de loop van de twintigste eeuw volgden nog uitbreidingen ten noorden en noordwesten. In 1921 was de stad niet langer in staat het geheel te onderhouden en werd de school aangenomen door de staat als Rijksmiddelbare Meisjesschool; in de jaren 1957-1958 omgevormd tot Koninklijk Lyceum.

Het complex, opgetrokken uit baksteen in combinatie met arduin, bestaat uit een neoclassicistisch hoekpand van 1880 met aansluitend aan weerszijden de klassenvleugels uit het einde van de negentiende eeuw. Het onderkelderde hoekpand van twee bouwlagen op vrij hoge arduinen onderbouw omvat een centraal halfrond risaliet onder afgeknot kegeldak, volgens oude prentkaarten voorheen met omlopende balustrade en uitgewerkte oculus, geflankeerd door vleugels van drie traveeën onder zadeldak. Het risaliet vertoont een klassieke ordonnantie van twee registers met rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels, respectievelijk in een vlakke of geprofileerde omlijsting met sluitsteen, op de bovenverdieping geritmeerd door pilasters en gedeeltelijk voorzien van een stenen balustrade. De rechthoekige deur is gevat in een arduinen entablementomlijsting met opschrift "SPQV" en flankerende voetschrapers. De gevel wordt afgelijnd door een eenvoudig klassiek hoofdgestel.

De aansluitende vleugels tussen hoekpilasters vertonen hetzelfde uitzicht, doch iets eenvoudiger, op de benedenverdieping werden de vensters trouwens verkleind. De gevels aan de binnenplaats sluiten qua uitzicht aan op de gevels aan de straat, zij het in sterk vereenvoudigde versie; de meeste steekbogige muuropeningen werden trouwens verkleind tot rechthoekige.

Interieur met neoclassicistisch getinte hal, eenvoudig bepleisterd en beschilderd en geritmeerd door pilasters; cementtegelvloer en hoge vleugeldeuren.

De vleugel aan de Leuvensestraat telt in totaal zeven traveeën, meestal van per drie gekoppelde vensters, geritmeerd door pilasters, en één bouwlaag onder leien zadeldak; baksteenbouw op arduinen plint, oorspronkelijk gemarkeerd door steekboogvensters onder doorgetrokken druiplijst, heden verkleind tot rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Het ingangsrisaliet was volgens oude prentkaarten oorspronkelijk voorzien van een uitgewerkte bekroning. De vleugel aan de Ferdinand Campionlei werd doorheen de jaren aangepast en verhoogd.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1904/53.
  • VERHEYDEN A.L.E. 1972: Vilvoorde in oude prentkaarten deel I, Zaltbommel, nummers 147-148.