erfgoedobject

Stedelijke begraafplaats

bouwkundig element
ID
70482
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70482

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke begraafplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke begraafplaats
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Stedelijke begraafplaats, waarvoor de eerstesteenlegging gebeurde op 22 september 1875 door de toenmalige burgemeester Jozef Portaels. Tot dan bevond het belangrijkste kerkhof zich rondom de Onze-Lieve-Vrouw-van-Goede-Hoopkerk, Portaelsplein. Al in 1890 werd de begraafplaats voor de eerste maal vergroot, naderhand volgden nog meerdere uitbreidingen, zodat ze heden een oppervlakte beslaat van 4 hectare.

Het geheel is ommuurd en de hoofdtoegang bevindt zich aan de Mechelsesteenweg; het oudste gedeelte van de bakstenen muur is aan de binnenzijde voorzien van per drie gekoppelde rondboognissen. In de as van de toegang staat een arduinen calvariekruis met gietijzeren Christus.

Min of meer centraal ligt het perk van de oud-strijders met uniforme grafstenen en een monument voor de slachtoffers van de ontploffing van de springstoffenfabriek Favier in mei 1919: ten oosten van dit perk staat een fragment van het Monument voor de Gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, dat ontworpen werd door architect J. Waroquiers en gebeeldhouwd door A. Bouhon(?), zie inscriptie. Dit gedenkteken werd ingehuldigd in 1923 op het Heldenplein, doch daar weggehaald in 1969 om plaats te maken voor een toegangsweg naar de nieuwe vaartbrug. Het bronzen beeld werd toen overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaats. De oorspronkelijke stenen sokkel is verdwenen, zie oude prentkaart.

Vermeldenswaardige grafmonumenten zijn de eclectische grafkapel van de familie Hanssens (1879) naar ontwerp van architect Albert Dumont, de neoclassicistische grafkapel van de familie Buisset (1892), de dubbele grafkapel van de familie Debrichy-Vanderlinden-Kelecom (1893) naar ontwerp van architect J.A. Stroobant en deze van de familie Lamberts-Mathieu (1903), eveneens met neoclassicistische kenmerken. Van jongere datum is het grafteken voor de familie Moreau-Deneve uit 1927 met een beeld door Antoon Van Parys, het grafteken voor Jan Poot, 1879-1942, directeur van de Koninklijke Vlaamse schouwburg, met zandstenen beeld van zijn treurende echtgenote en een bronzen portretmedaillon en dat van de politicus Frans Gelders, 1874-1949, met modern reliëf, gesigneerd R. Boschmans.

  • CALDERON A., Archiefbeelden Vilvoorde, Wiltshire, 2002, 92.
  • S.N., Kerkhof Vilvoorde anno 2002, brochure uitgegeven door de Heemkundige Kring Vilvoorde Hertog Hendrik I.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Grafteken Gelders

  • Omvat
    Grafteken Moreau-Deneve

  • Omvat
    Grafteken Poot

  • Is deel van
    Mechelsesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stedelijke begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70482 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.